de geboorte van
OverLeven
Ruim 30 jaar geleden was er een Senegalese student en een Alkense geitjesboer. Het zou het begin kunnen zijn van een geweldige mop, maar niets is minder waar. Het is wel het begin van een verhaal van praten en luisteren, geven en ontvangen, aanleren en leren.
Telkens in beide richtingen. Een win-win.
Liesje Schiffeleers groeide op in een gezin waar interculturaliteit centraal stond. Dit was zeer tastbaar aanwezig in het dagelijkse leven en kreeg mee vorm in tal van ontmoetingen en uitwisselingsprojecten waar de familie in betrokken was. Eén van de bepalende momenten in haar leven is de kennismaking tussen haar papa en Ousman Sow, een Senegalees die in Brussel informatica studeerde maar zich bovenal bekommerde over de toekomst van zijn volk, de Peulh, een nomadenvolk in Noord-Senegal. Door de grote droogte van de jaren ’70 waren haast alle koeien gestorven en zag de toekomst er penibel uit. Op de geitjesboerderij in Alken ervaarde hij echter dat geiten - in tegenstelling tot koeien - niet alleen veel resistenter zijn tegen droogte maar ze bleken ook nog bijzonder waardevol: ze leveren melk en kaas om de mens te voeden en mest voor het bewerken van het land. De omslag werd gemaakt, het houden van geiten geïntensifieerd en de doorstart van het dorp Guelackh was een feit.
Liesje werd vroedvrouw Liesje. Een nieuwe start voor zichzelf en een nieuw hoofdstuk aan het Senegal-verhaal. Een werkbezoek aan de materniteit van Guelackh in 2017 was immers confronterend: de moeder- en babysterfte is er erg hoog door gebrek aan kennis en basismateriaal, de omstandigheden waarin vrouwen moeten bevallen schrijnend.
Dat haar papa en Ousman jaren terug het verschil hebben gemaakt door het uitwisselen van ervaringen en kennis, was voor Liesje de aanzet om ook in haar vakgebied het verschil te willen maken. Ze nam, samen met haar man Tom, enkele collega’s (gynaecologen, vroedvrouwen, verplegend personeel) en vrienden op sleeptouw om samen de schrijnende toestanden in de materniteit van Guelackh te verbeteren en de mama’s en de baby’tjes alle kansen tot overleven te bieden.
OverLeven #warmbegin #Senegal
Ondertussen werd de vzw LEEF! opgericht. In november 2019 werd de eerste container gekocht, gevuld met basis en medisch materiaal en verscheept naar Senegal, gevolgd door een werkbezoek door een medisch team, ondersteund door een logistieke equipe.
-
De gynaecologe deed raadplegingen en dringende medische ingrepen.
-
De vroedvrouwen en verpleegsters assisteerden bij bevallingen, gaven voorlichting aan jonge meisjes en wisselden ervaringen uit met hun collega’s.
-
Het logistieke team voerde de broodnodige werken uit aan de plaatselijke “case de santé” en materniteit: elektriciteit en sanitair werden vernieuwd, gebouwen werden
winddicht gemaakt en voorzien van meubilair.
We gaan daarbij “onze wijsheid” niet eenzijdig opdringen, maar in gesprek met hen en deze afstemmen op de plaatselijke context en realiteit, met respect voor de culturele verschillen.
Bovendien introduceerden we de geboorte-emmers: dankzij de inzameling van materiaal in België kunnen we de kersverse mama’s in Guelackh en omgeving voorzien van een emmer met een lakentje, handdoek, zeep, navelklem, babykledij en elementair verzorgingsmateriaal. Niet enkel de inhoud van de variant op onze “Roze Doos” is levensnoodzakelijk, ook de emmer zelf is bijzonder waardevol in Senegal: om het schaarse water aan te brengen en in te bewaren, om in te wassen, om mee naar de markt te gaan, ...
De eerste werkjaren waren er direct "boenk op"! De steun en interesse voor onze initiatieven was hartelijk, oprecht en massaal. Het gaf ons vleugels en bakken energie, maar bovenal de mogelijkheid om concrete invulling te geven aan dé bestaansreden van onze vzw: het ondersteunen van de gemeenschap in Guelackh, een dorp in Noord-Senegal.
In November 2022 gingen we een tweede keer ter plaatse, deze keer zonder container maar wel met een geëngageerd medisch team.
Dit engagement zetten we verder en in September 2023 plannen we opnieuw een container te vullen en te verschepen en in december 2023 volgt er dan een nieuw werkbezoek ter plaatsen.